vrijdag 6 september 2013

Met één millimeter hersenweefsel toch een IQ van 126

De rol van de hersenen in relatie tot bewustzijn is een fascinerende. Er zijn de nodige aanwijzingen te vinden die impliceren dat je misschien wel helemaal geen hersens nodig hebt om bewustzijn te ervaren. Al eerder schreef ik over de typische constatering dat het wel lijkt dat de mate van bewustzijn toeneemt naarmate de activiteit van de hersenen afneemt (1).

afbeelding afkomstig van jerry gordon.be
In zijn boek 'The Science Delusion' (2) besteedt Rupert Sheldrake een hoofdstuk aan de vraag of onze herinneringen wel daadwerkelijk worden opgeslagen in onze hersenen. Hij haalt op een gegeven moment (3) een geval aan van een man die - volgens een artikel in Science - slechts een dun laagje hersencellen had onder zijn schedel, en de rest was gevuld met niets dan vloeistof. Deze jongeman zou zelfs een graad gehaald hebben in wiskunde op de universiteit van Sheffield en een IQ-score hebben van 126 (4).

Screenshot van pdf  artikel R. Lewin (4)

Zo schijn je niet eens veel hersencellen nodig te hebben (in je neocortex) om ook nog eens vrij slim te kunnen zijn. Hoe krijgt dat dunne laagje cellen in de bovenstaande gevalsbeschrijving het voor elkaar om de betrokken man een intelligentie-quotiënt mee te geven van 126?

NOTEN
(1) Meer Bewustzijn met minder hersenactiviteit
(2) Sheldrake, R. (2012) The Science Delusion. London: Coronet.
(3) ibid, p.194
(4) Lewin, R. (1980) Is your brain really necessary?, Science, 210, 1232. (pdf)

1 opmerking:

  1. Begin oktober 2013 las ik een interessant artikel van Titus Rivas waarin hij ook in het kader van het hersen-geest vraagstuk verwees naar het artikel van R. Lewin. Het artikel 'De Mysterieuze relatie tussen hersenen en Geest' is zeker een aanrader. Je kunt het gratis lezen op: http://www.txtxs.nl/artikel.asp?artid=140

    BeantwoordenVerwijderen