zondag 9 juni 2013

Vragenkracht

Steeds maar weer ben ik erg onder de indruk van de kracht die kan uitgaan van het stellen van vragen, en dan vooral vragen aan jezelf. Door regelmatig een vraag in je eigen geest te stellen aan jezelf, lijken er allerlei processen op gang te komen waardoor er ook daadwerkelijk dingen terugkomen die leiden naar een al dan niet gedeeltelijk of volledig antwoord.

Leer jezelf vragen te blijven stellen (1)
Het is dan ook dat ik noëtische verkenners van harte aanraad zich regelmatig vragen te stellen, waarbij je je niet zou hoeven te beperken tot de grenzen van de huidige realiteit.

NOOT
(1) Bron van schilderij: http://www.liveinternet.ru/users/pmos_nmos/post85267206/

1 opmerking:

  1. Ik ontving begin juni een mooi stukje uit 'Op de Yogaweg' van Osho. Hieronder een citaat hieruit:


    Er zijn duizenden en duizenden vragen aan Boeddha gesteld. Iemand vroeg hem een keer: ‘Wij komen met nieuwe vragen aanzetten. Nauwelijks hebben we de vraag aan u voorgelegd of u begint een antwoord te geven. U denkt er nooit over na. Hoe kan dat nou?’

    Boeddha zei: ‘Het is geen kwestie van nadenken. Jullie stellen de vraag en ik kijk er alleen maar naar, en alles wat waar is wordt onthuld.

    Het is geen kwestie van nadenken en erover zitten piekeren. Het antwoord komt niet als een logische redenering, het is gewoon een focussen van het juiste centrum.’

    Boeddha is net een zaklamp. Dus waar de zaklamp zich ook op richt, hij brengt aan het licht waar het ook over gaat, dat is het punt niet. Boeddha heeft het licht en overal waar dat licht bij een vraag komt, wordt het antwoord onthuld.

    Het antwoord komt uit dat licht voort. Het is een simpel verschijnsel, een onthulling. (…..)

    Het is geen kwestie van ergens een antwoord vinden, het is niet echt een kwestie van antwoord geven. Jouw vraag is alleen maar een excuus. Als je hem een vraag stelt, beweegt hij gewoon zijn licht naar die vraag toe en alles wordt onthuld wat er onthuld wordt.

    Hij geeft je antwoord, dat is een diepe respons van zijn juiste centrum, praman.

    BeantwoordenVerwijderen